👉 TRÆNING AF HEST OG RYTTER - MODTAG EN LEKTION OM UGEN TIL KR 0,- 👈

Equifysio.dk

Info Hestefysioterapi Fysioterapi Rytter Online Kurser Blog Videolektioner Kr 0,- Log ind

Sådan finder du selv hestens største udfordringer i bevægeapparatet

equifysio academy Apr 20, 2022
 

Se video ⬆️
..og læs mere om ➡️ Equifysio Academy ⬅️ her.

 

Hestekroppen, den sladrer.

Jeg vil nu vise dig nogle fysioterapeutisk hotspots, som du helt selv kan finde på din hest eller på en hest, som du skal ud at købe for eksempel.

Så du er fuldstændig klar over, hvilke udfordringer din hest har i bevægeapparatet, og du på den måde kan tilrettelægge noget funktionel træning for hesten, så det også bliver effektivt, og hesten på sigt selvfølgelig bliver holdbar.

Men simpelt hen, hvor du hjælper og støtter hesten, der, hvor den har sine udfordringen. Så, hvad jeg vil vise dig her er de fysioterapeutisk hotspots. Se video ovenfor.

Tjek hestens kæbebevægelighed

En af de første ting, du skal undersøge, om hesten overhovedet kan åbne munden rigtigt til begge sider, så du stikker pegefingeren ind på laderne lige der, hvor biddet plejer at ligge foran den nederste kindtand. Og så får du egentlig bare hesten til at åbne munden. Det du skal kigge efter er, hvor meget hesten den åbner munden, og at den også kører underkæben ud til den side din finger er, det vil sige her til venstre. Og det kan man prøve også i modsat side og så sammenligne siderne. Derudover kan du selv teste, om hestens kæbeledsbevægelighed er ens til begge sider, og om den overhovedet kan forskyde kæben sideværts. Det, du gør, er, at du placerer en hånd på hestens næseryg, og så tager du den anden hånd på underkæben, og så kører du lige så stille kæben fra side til side.

 

Er der buler på næseryggen?

En anden ting, du skal kigge efter i forhold til hotspots, det er, om din hest den har buler på næseryggen. De vil primært ligge herunder, hvor næsebåndet måske har været for stramt, eller en grime har været for stram sat på. Så det er det, du skal prøve at kigge efter. Hesten skal selvfølgelig være lige på næseryggen.

 

Test smidighed og muskulatur på hestens hals

Så en af de første ting, du skal holde øje med i forhold til at finde hotspots på hestens hals. Det er for eksempel det her område på halsen, der kan der nogle gange godt være en ret stor bule, så husk at holde øje inde under selve manen, der skal ikke være nogen buler her, og den skal ikke være spændt. Man kan også godt mærke. Så det er en af de ting, der ikke skal være.

Du skal holde øje med, hvordan under halsen er proportioneret i forhold til den øverste del af halsen. Det er vigtigt, at halsen ikke buler alt for meget ud i begge sider og er alt for spændt. Og det er selvfølgelig også vigtigt, at der er symmetri, og det vil du kunne se på den måde, at du stiller dig foran hesten. Og så kan du kunne se, at de her muskelbuler er lige store på hver sin side. Når ellers hesten står nogenlunde lige med halsen. De skal være ens på begge sider. Der vil være heste, der stiller sig spontant med en lille forskydning, for eksempel ud til den ene side i forhold til den anden. Det kan ofte være de heste, som er ret asymmetriske på tøjlen, som også har for eksempel noget mere stærk i den ene side i forhold til den anden og har mindre ledbevægelighed osv.. Men det er en af de ting, man skal holde øje med i forhold til underhalsen.

Derudover skal du teste selve spækkammen i forhold til rigiditet, altså stivheden. Så det er vigtigt, at den kan bevæge sig på hesten. En anden vigtig ting er, at du kigger foran skulderbladet. Der sidder nogle muskler, og de skal være afspændte. Det skal være sådan, at du sagtens kan stikke fingerspidserne ind i de her muskler, uden at hesten reagerer på det. De heste, der er voldsomt stive, kan man ikke en gang stikke fingrene ind i selve muskulaturen dér.

 

Holder du øje med lansemærket?

Et andet vigtigt sted, du skal holde øje, er lige for en lansemærket, som du har her, hvor du måler din hest i forhold til, hvor høj den er. Der er der et punkt, som rigtigt gerne skal være udfyldt. Det må ikke have et hak ned sådan her. Det bliver også kaldt et øksehug, så det er et af de steder, du skal være ekstraordinær opmærksom i forhold til, hvordan du skal tilrettelægge den fremtidige træning, såfremt din hest har et øksehug.

 

Har din hest en stærk, smidig og sund ryg?

I forhold til ryggen er der en hel masse forskellige ting, som du selv kan holde øje med. Blandt andet er den indsunket bag skulderbladene. Det måtte helst ikke være rene muskulatur, men selvfølgelig også rent skelet mæssigt. Det er et mega vigtigt hotspot i forhold til din hest.

Det er også vigtigt, at du kan tage din hånd og køre herned. Bag selve albueleddet og også ned i gjordleget, uden at hesten reagerer på det. Det er vigtigt, at du kan det.

Derudover, så skal det meget gerne være sådan, at der ikke er nogen buler, at rygsøjlen ikke går som en bølge. Den skal bare være sådan nogenlunde lige og alle tornetappene skal ligge som på en snor, kan man sige. Noget andet er, at du skal holde øje med, om din hest er svajrygget altså hvor ryggen hænger, men også om det modsatte hernede, om ryggen egentlig bare er fuldstændig lige. Eller at der er for eksempel er karpelænd, og det er, hvor selve lændestykket, som sidder hér, buler op. Udover karpelænd, så har du henne i lænden også det der kaldes for muskelbuler i lænden, og det ligner bare store plamager af selve muskel infiltrationer, som sidder i begge sider af lænden.

 

Kan din hest aktivere mavemuskulaturen?

Noget andet, du skal kigge efter, er om mavemuskulaturen er aktiv, og om hesten overhovedet kan finde sin mavemuskulatur frem. Og det kan du gøre ved, at du lige så stille klør hesten i gjordleget får den til at løfte ryggen, og så kigger du på, om mavemusklen bliver aktiv. Hvis man går ind hér. Det, man kigger efter, er der kommer en lang stribe der, hvor det betyder aktivitet i selve mavemusklerne. Og der er rigelig fin aktivitet hér. Men det er ikke alle heste, der overhovedet kan få mavemuskulaturen aktiv, når man laver denne refleks-øvelse. Det skal jo selvfølgelig også være sådan, at når du så sidder på hesten. Så skal vi jo gerne hen til at så snart du lægger schenklen på, og du rammer hesten herind. Wup, så aktiverer man mavemuskulaturen og selvfølgelig også refleksen, så hesten, der nu løfter ryggen, skiller torntappene ad og bare primært er igennem og arbejder igennem selve overlinjen. Så det her med at have en meget reflektorisk hest i mavemusklerne er super top relevant. De heste, der er sænkede overlinjen, og som egentlig kan se ud som om, at de er helt vommet. Det er jo primært fordi de netop ikke har fået aktiveret korset-muskulaturen eller mavemuskulaturen, som vi snakker om her. Så det er også noget af det, vi skal holde øje med. Om du egentlig bare har en hest, der der hænger i ryggen, og som så selvfølgelig lige lader maven stå til.

Derudover er der også nogle reflekser i overlinjen, som man kan teste kort. Det tager ikke så lang tid. Man kan bruge en kuglepen eller egentlig bare sine negle. Så kører man refleksen hen ad overlinjen for at være sikker på: Kan hesten svaje? Kan hesten runde ryggen? Kan hesten lave en lille side bøjning til den ene side? Og der er masser af aktivitet i denne her ryg. Han har selvfølgelig også prøvet det før.

Den sidste refleks jeg synes du skal teste i forhold til, om hesten kan løfte ryggen og selvfølgelig også være aktiv igen i bugmuskulaturen. Du klør hér. Og der er masser af aktivitet i sådan en ryg hér. Selvfølgelig kan man sige nu har ham en lidt længer ryg end så mange andre. Jo længere ryg, jo større amplitude, så jo mere vil man selvfølgelig også kunne se. Hvorimod har du en kort hest? Så vil amplituden slet ikke være så så stor. Når vi laver de her refleks-øvelser. Det er bare sådan også, at der er rigtig mange heste, der er rigtig stive, især i overlinjen. Og de har overhovedet ikke mulighed for at lave de her øvelser, så derfor er det her en totalt hotspot, du skal kigge efter i forhold til din hest.

I forhold til ovenpå SI-leddene, som sidder her. Der kan da også på nogle heste udvikle sig en bule, og det er absolut også et hotspot, du skal være opmærksom på om din hest, den har denne her region.

 

Mangler hesten muskler?

Og så ellers vil jeg anbefale dig, at du kigger på din hest. Ser Hvor mangler hesten muskler henne? Er det på bagparten? Er det på lårerne? Er det i ryggen? Er det på selve skuldrene? Er det i halsen? Og så tilrettelægger du selvfølgelig træningen derefter.

Og hvad du skal kigge på i forhold til hestens bagpart er blandt andet, om den er muskelfyldt i selve bagkroppen, eller om hofterne er kantede. Fordi det indikerer, at her mangler for eksempel noget træning. Jeg vil sige, ham her er et sted midt imellem.

 

Har hesten en skæv hale eller skæv haleføring?

Derudover har vi halen, som du skal kigge på os og løfte. Nogle heste er utroligt stramme i halen. Du skal kunne løfte halen op i lodret og ned igen uden en hel masse besvær fra hestens side. Noget andet, du skal holde øje med, er selvfølgelig også, om halen er skæv. Primært bare når hesten står stille, eller når den går i under træning, for eksempel både i skridt, trav og galop. Det er en af de hotspots, der er virkelig relevante. Du holder øje med det her med selve skæv haleføring.

 

Kom igang med at teste og træne din hest - specifikt baseret på DIN hest og opnå en stærkere og mere holdbar hest.

Nu ved du lidt mere omkring, hvordan du selv kan teste og tjekke din hest for fysioterapeutiske hotspots. Hvis du vil vide mere i forhold til, hvordan du så nu skal tilrettelægge træningen efter de udfording, din hest har. Så gå ind på min hjemmeside. Ikke ved equifysio.dk og tjek mit online univers ud. Så vil jeg bestemt hjælpe dig videre herfra. Have en dejlig dag.

🎓 Læs om mit online forløb: Equifysio Academy her >>

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.