👉 TRÆNING AF HEST OG RYTTER - MODTAG EN LEKTION OM UGEN TIL KR 0,- 👈

Equifysio.dk

Info Hestefysioterapi Fysioterapi Rytter Online Kurser Blog Videolektioner Kr 0,- Log ind

Lav din egen aquatrainer uden vand

korrekt longering Apr 20, 2022
 

Se video ⬆️
..og læs mere om ➡️ Korrekt Longering og Bomtræning ⬅️ her.

 

Jeg lever af at hjælpe heste og ryttere. Altså simpelthen hele equipagen. Så godt som jeg nu kan. Og i dag har jeg faktisk fået en totalt aha oplevelse.

For ikke særlig mange måneder siden var jeg på et et rigtigt godt kursus i et Tyskland, der handlede om ortopædisk rehabilitering af hesten. Og under det kursus er der en af de meget anerkendte dyrlæger fra USA, som simpelt hen underviser i genoptræning med vandløbebånd til hesten.

Der bliver så fortalt det her med at at først når hesten har vand op til skulderhøjde, så er det her, at hesten sparer 10 procent af dens egen vægt i forhold til opdriften.

Så hvis man anvender for eksempel i vandløbebåndet til netop at at nedsætte belastningen på hesten og så videre, så skal du have ret meget vand i dit vandløbebånd.

Så han sammenligner rent faktisk vandløbebånd, når når vandet er under skulderhøjde med høje cavalettis.

Så når du tager en hest og trækker den over høje cavalettis i skridt, så får du nærmest samme funktion af hesten, som når den går på et vandløbebånd.

Og så er det jo, at jeg som jyde bliver rigtig glad, for det betyder jo også, at du kan. Hvad kan man sige? De fleste har jo cavalettis på det sted, de træner deres hest, hvorimod det er nok de færreste af os, der egentlig bare har et vandløbebånd. Så forestil dig det her med, at du simpelthen bare, altså ved hjælp af høje cavalettis, kan få trænet din hest med de fordele, som den netop giver som havde du den på et vandløbebånd.

 

Tre største grunde til, at du skal bruge cavalettis i din træning

Jeg vil lige nævne de her tre grunde. De tre største grunde til, hvorfor man man skal træne sin hest over nogle høje cavalettis i skridt. Og det er selvfølgelig også fuldstændig det samme, som når du har dem på et vandløbebånd i de her t re gode grunde i hvert fald.

 

Træn hestens muskler og led i en større bevægebane

Den første ting er, at når hesten går over de cavalettis , så træner den simpelt hen musklerne og leddene i en meget større bevæg bane, end den ville gøre, hvis den ikke gik over cavalettis.

 

Øg hestens rygrotation og styk de stabiliserende muskler langs rygsøjlen

Grund nummer to er, at når det går over cavalettis, så har de super meget ryg rotation, som simpelthen går ind og styrker de små stabiliserende muskler, som sidder langs rygsøjlen. Og det giver bare kanon god overlinje på hesten. Når den bruger sig så ekstraordinært meget i ryggen, som de egentlig gør på et vandbånd eller over de her høje cavalettis, og det er jo også netop med til at give en stærk og smidig og ja, fleksibel rygsøjle. Og det er jo også det, du kan bruge i din redning af hesten.

 

Styrk hestens proprioceptiske sans

Og den tredje ting er, at når hesten skal vurdere, hvor høje disse cavalettis er, og hvor stor afstand der er mellem de her cavalettis. Så vil den i hvert fald her styrke den proprioceptive sans, som også er en sans, der er utroligt vigtigt at at bevare og styrke gennem hele hestens liv og især efter en skade, altså i en genoptræning.

 

Hvornår skal man bruge kort afstand ved bomme og cavalettis?

Kort afstand og hvornår kan du bruge det? Grunden til hvorfor at man kan ændre lidt på afstandene på bommene, er netop fordi der sker noget andet rent biomekanisk, når hesten tager korte trin. Som du kan se her, så har jeg bygget en bane her med først fem bomme med mega lille afstand imellem. Så har jeg fire høje cavalettis med en lille afstand imellem, og dernæst har jeg 7-8 bomme, med lille afstand imellem. Det, der sker er, at hesten jo netop tager nogle kortere skridt, altså en kort og skridtlængde. Men løfter benet højere. Så såfremt f.eks. hesten har været skadet i noget muskulatur, som skal f.eks løfte benet, så kunne det her være en super træning. Man kan sige, når hesten løfter benene mere end den på naturlig måde vil sker der meget mere rotation i ryggen på dem i forhold til, hvis den bare skridter fuldstændig normalt. Og ved det, at der ikke er nogen rytter ovenpå til at forstyrre dem, så kan det her være suveræn ryg og mave træning for hesten, fordi ved det at den også skal løfte benene noget højere, så får den også aktiveret bugmuskulaturen. Prøv at se bagved, hvor det bare svinger op og ned på hans bækken her. Bare her i skridt og så prøv at se, hvordan det så bliver, , når han går over her og der kan du jo se, han løfter jo muskulært. Han løfter jo benene meget højere, end når han skridter op, så det vil sige, at musklerne bliver anvendt i den fulde bevæge bane. Leddene bliver anvendt i fuld bevæge bane. Det er suveræn træning. Der er jo nogen, der sammenligner det her med vandbånd. Når man sådan lige er lidt over koderne, fordi det er jo lidt det samme, der sker på et bånd, at de løfter deres ben noget højere end normalt. Her er de så ikke nær så begrænset i selve skridtlængden, som jeg så havde gjort. Så det kan være et super super supplement, hvis man ikke lige har et vandbånd i haven, så læg en hel masse forskellige bomme og cavalettis efter hinanden. Lad hesten skridte over mange gange. Det er klasse træning.

Og der så vi lige før, at hesten lavede cavalettis i trav og nu også i galop. Og der sker bare meget mere samling i galoppen. Fra når I kan se, at han løber hen til forhindringen, så har han en almindelig galop, men i det han går over forhindringerne, eller cavalettiserne, gymnastik springende, om man vil her. Der er det super tydeligt at se, at der sker meget mere samling på hesten, og at han bliver nødt til at være aktiv og hurtigt bag i. Og det er jo det, der skal komme ind til gode senere hen dressurens udvikling.

Fedt, at I lyttede med. God fornøjelse med det her vandbånd-sjov. Det bliver rigtigt godt.

En lige så lille bonus her til sidst er, at jeg samtidig også har lavet en systematisk sammenligning af Aquatræneren / høje cavalettis i skridt. Så du kan se i en PDF, hvad fordelene og ulemperne er ved de forskellige ting, så vi ses inden længe have det godt.

🎓 Læs om mit online forløb: Korrekt Longering her >>

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.